Com tenir cura del cor

 

Resum de l’entrevista amb el prestigiós metge cardiòleg Valentí Fuster

 en el Magazine de suplement de La Vanguardia de 2003-09-14.

 

1. Dieta.

 

Per esmorzar, és millor prendre cereals que un croissant, però es pot prendre un croissant;

es pot prendre cafè si no es té la pressió alta ni taquicàrdia.

 

Per tenir poc colesterol, convé la dieta mediterrània: prendre cada dia fruita, verdura, hortalissa, llegum, cereal, iogurt, fins i tot formatge; prendre una o dues vegades cada setmana peix; prendre pollastre, gall dindi, be; prendre una vegada cada dues setmanes carn de vedella. Si el colesterol segueix alt, cal medicació.

 

Un hipertens ha de moderar el consum de sal.

 

És bo prendre cada dia 2 gots de vi.

 

No saltar-se cap àpat.

 

2. Tensió nerviosa.

 

Posar-se nerviós en embussos de tràfic no afecta la salut si no és té colesterol alt ni hipertensió ni tabaquisme; però afecta la qualitat de vida. Va bé tenir cada dia una estona (per exemple, mitja hora) per pensar, sense deixar-se emportar pels tràfecs.

 

3. Aprimar-se.

 

El millor per aprimar-se és fer-ho a poc a poc: per exemple, 10 kg en un any. No cal fer coses extraordinàries, sinó menjar la meitat del que donen en els restaurants.

 

4. Tabac.

 

Un ambient de fum augmenta el risc de malalties del cor.

 

5. Esport.

 

L’important no és la intensitat de l’exercici, sinó la intensitat que un percep. Si un no està acostumat a fer exercici i en corre 100 metres se sent molt fatigat, aconsegueix tant des del punt de vista de prevenció cardiovascular com un atleta després de córrer mig marató. Un que es cansi de seguida obté beneficis cardiovasculars fins i tot amb poc exercici.

 

L’ideal és fer aquest exercici que fatiga al menys 30 minuts 4 vegades per setmana. No és el mateix caminar 30 minuts cada dia, però això és millor que res.

 

6. Vida familiar.

 

Una vida familiar i afectiva rica té grans beneficis cardiovasculars. Menjar habitualment mirant la televisió no ajuda a la vida familiar i afectiva rica.

 

 

Tornar a l'Índex.