Problema de dibuixar un prisma en perspectiva

 

Enunciat

 

Es demana dibuixar un prisma recte de 10 per 30 m de base i 20 m d’alçada en perspectiva estètica. La perspectiva és la projecció de l’objecte que es mira, en un pla vertical. S’ha de veure des d’una altura de 40 m sobre el nivell de la base del prisma. S’ha de veure de manera que la longitud de 30 m formi un angle de 40º amb la línia de terra; la línia de terra és la intersecció del pla vertical amb el pla horitzontal.

 

La resolució inicia a la pàgina següent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


Resolució

 

1. Dibuixar la línia de terra i 2 vistes laterals dels prima. Aquesta línia representa la intersecció del pla vertical on cal projectar la perspectiva i el pla que cal que contingui la base del prisma.

2. Dibuixar a 40 m més amunt del dibuix la línia d’horitzó paral·lelament a la línia de terra.

3. Dibuixar la planta del prisma amb el sol·licitat angle de 40º.

4. Dibuixar 2 perpendiculars fins a la línia de terra.

5. Al mig de les 2 perpendiculars, dibuixar-ne una altra (si no es dibuixés al mig, seria el cas de mirar el prisma no de cara, sinó amb la cua dels ulls); sota aquesta, dibuixar el punt de vista de l’observador triant un angle de 60º; si es triés molt menys que 60º, es veuria poca perspectiva; si es triés més de 70º, la perspectiva semblaria poc real. Llavors, el punt de vista queda a 25,47 m.

6. Dibuixar 2 paral·leles als costats de la planta, des del punt de vista; arriben a la línia d’horitzó en punts anomenats punts de fuga.

7. Des del punt de vista, dibuixar 3 línies a 3 vèrtex de la planta.

8. A escala, dibuixar l’aresta de 20 m perpendicularment a la línia de terra.

9. Dibuixar 4 línies des dels punts de fuga; es diuen línies de fuga.

10. Dibuixar 2 arestes verticals més i 2 línies de fuga.

11. Dibuixar les restants 2 línies de fuga i, a traços, les restants 3 arestes. Es pot demostrar que les 3 línies a traços es creuen; no es creuen sobre la línia de la planta que està molt a prop.

12. Esborrar les línies auxiliars. El problema queda resolt.

 

Tornar a l’Índex.